Alacati – Cesmebook.com


​ALAÇATI

 İzmir’e yaklaşık 70 kilometrelik mesafede bulunan Çeşmeye bağlı Alaçatı sörf plajlarıyla meşhurdur.Havaalanına 90 km uzaklıktadır.İstanbul’dan kendi aracıyla gelmeyi tercih edenler, Yenikapı-Bandırma feribotundan indikten sonra 340 km.lik bir yol ile Balıkesir-Manisa-İzmir üzerinden, ortalama 5 saatte Alaçatı’ya ulaşıyor. Varan ve Ulusoy’un Alaçatı’ya düzenli otobüs seferleri bulunuyor. Alaçatı’ya İzmir’den otobüsle, İzmir garajından veya Üçkuyular garajından Çeşme Seyahat otobüs firmasıyla 1 saatte varmak mümkün. Deniz yolunu tercih edenlere not; Alaçatı yat limanı 38 derece 15 dakika kuzey enlemi ve 26 derece 23 dakika doğu boylamında yer alıyor…
Alaçatı Evleri: Alaçatı’nın simgesi haline gelmiş, geleneksel mimariye sahip yapılar burada en çok göreceğiniz şeylerden biri. Hem merkezde hem de merkezin etrafındaki bölgelerde yer alan Alaçatı Evleri’nin pek çoğu son yıllarda restore edilip turizme kazandırıldı.

Alaçatı’da Sörf:Dünyanın en iyi 3 sörf merkezinden biri olarak bilinen Alaçatı, her gün gençlerin akınına uğruyor. Her hafta çeşitli etkinlikler ve yarışmaların düzenlendiği plajda gençler hem güneşlenip hem de denizin tadını çıkarıyor, hem de eğleniyor. Sörf öğrenmek isteyenlere de ders veriliyor. Bu dersler 5 gün boyunca günde 2 saatten verilebiliyor. Fiyatları da yaklaşık 350 TL civarında değişiyor. Sörf öğrenmek için herhangi bir ekipmana ihtiyacınız bulunmuyor. Çünkü her şey sörf merkezlerinde bulunuyor.

Yel Değirmenleri: Alaçatı’nın bir diğer simgesi de tarihi Alaçatı Yel Değirmenleri’dir. Büyük kısmı restore edilip cafe ve restoran olarak hizmete giren yel değirmenlerini mutlaka gezin.

Rüzgar Gülleri:Alaçatı’da Türkiye’nin ilk rüzgar enerji santrali bulunmaktadır. Bu türbinler tarafından bölgenin önemli rüzgar gücü elektrik enerjisine dönüştürülmektedir. Rüzgarın hızı saniyede 3.5 – 4 metreye erişince ve kanatların dönüş hızı dakikada 29 tur olunca türbinler elektrik üretmeye başlar. Rüzgardan maksimum verimi almak için türbinler devamlı rüzgara doğru dönerler. Rüzgarın hızı saniyede 25 metreyi geçince türbinler otomatik olarak durur. Bu kuleler paslanmaz çelikten yapılmış ve özel bir kaplama ile korunmuştur. Yükseklikleri 45 metredir. Kulenin alt çapı 3, üst çapı ise 2 metredir

Damla Sakızı Ağaçları:Dünyada ender bulunan sakız ağacı bitkisi, ülkemizde sadece Alaçatı Bölgesi’nde korunmaktadır ve sayıları yaklaşık 300’dür. Ayrıca damla sakızından çok yönlü yararlanılmaktadır. Bu ağaçlardan lezzetli aromasıyla sakız reçeli ve eşsiz sakız rakısı yapılır. Eski Yunan doktorları sakızdan kuduza, yılan sokmalarına, mide rahatsızlıklarına, bağırsak ve akciğer hastalıklarına karşı çeşitli ilaçlar yaparlardı. 10. Yüzyıldan sonra sakızın ünü, Sakız Adası’nı aşmış ve dünyaya yayılmıştır. Alaçatı’da sakızlı dondurma yiyerek serinlemenin keyfine doyum olmaz. Alaçatı’da özel sakız yetiştiren bahçeleri gezebilir, bu özgün yöre lezzetini dilediğinizce yaşayabilirsiniz.

Alaçatı Meydanı: Günün her saati hareketin devam ettiği ve Alaçatı’nın kalbi sayılacak yerdir Alaçatı Meydanı. Cafeler, restoranlar, dükkanlar burada yer alır. Alaçatı’yı keşfetmeye başlamak için ideal noktalardan biridir.

Hacı Memiş Ağa Camii: Tarihi yerlere ilginiz varsa Alaçatı Hacı Memiş Ağa Camii gezmenizi önerdiğimiz yerlerden biri. Caminin yapım tarihi yaklaşık 200 yıl öncesine dayanıyor.

Dutlu Kahve: Hacı Memiş Mahallesi’nde bulunan Alaçatı Dutlu Kahve, bölgenin en eski mekanlarından biri. Burada bir kahve molası verip, dut ağaçlarının altında keyifle vakit geçirmeden eve dönmeyin.

Plajlar: Alaçatı’da genellikle “beach club” konseptine sahip plajlar bulunuyor. Gündüz deniz-güneş, akşam parti-eğlence ikilisine ev sahipliği yapıyor bu yerler. Bu özel işletmelerin yanı sıra Alaçatı’nın en ünlü plajı olan Çark Plajı’na gidebilirsiniz. Burası özellikle sörfçülerin en çok tercih ettiği koy Alaçatı’da. Aya Yorgi Koyu da bölgenin en popüler plajlarına ve beach clublarına ev sahipliği yapıyor. Aya Yorgi’yi de mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz.

Alaçatı, yarımadada Çeşme, Ilıca, Şifne, Çiftlikköy, Dalyan gibi tatil noktalarına da yakın konumda bulunuyor. Eğer vaktiniz varsa bu beldeleri de gezebilirsiniz.

Termal Kaynaklar: Alaçatı’nın pek bilinmeyen bir özelliği de, zengin termal kaynaklara sahip olmasıdır. Sönmüş bir yanardağ olan Karadağ civarında çıkan insan sağlığına faydalı ve tedavi edici özellikleri bulunan bu jeotermal kaynakların, vitamin eksikliğine bağlı kemik, eklem ve iskelet sistemine iyi geldiği biliniyor.

Alaçatı Takıları:Alaçatı’daki herkes çok marifetli. Takı satıcılarının bütün ürünleri ince bir zevki simgeliyor. Urla keteninden üretilmiş güzellikleri almasanız da görmüş olun.

Cumartesi günleri pazar kuruluyor. 1874 yılında inşa edilmiş bir kiliseden dönüştürülmüş olan Pazaryeri Camisi’nin yanındaki Antika Pazarı’na uğrayınız. Sokak aralarında birçok yerde sanatçıların, ressamların hünerlerini sergileyip satış yaptıkları birçok dükkân var Alaçatı’da.