Çeşme’de Termal Turizm
Ege Bölgesi ve İzmir antik dönemden bu yana varlığı bilinen en zengin termal kaynaklara sahiptir.
Çeşme’de özelikle termal suların debi ve sıcaklıkları, fiziksel-kimyasal özellikleri, diğer bir deyişle nitelikleri bakımından Avrupa’daki kaynaklardan üstün özelliklere sahip olduğu da kanıtlanmış durumda.
İzmir’in termal kaynakları kent merkezinde Balçova, Güneyde Seferihisar, Batı’da Çeşme, Urla, kuzeyde Dikili, Bergama ilçelerinde yoğunlaşıyor. Özellikle Çeşme termal bölgesi, coğrafi konumu, ulaşım olanakları, kıyı-plaj özellikleri ve iklimi ile en gözde bölge kabul ediliyor.
1. Çeşme termal suyu, tuzlu termal özelliğe sahip. Bu yüzden, romatizmal hastalıklarda ve ağrılı kas eklem hastalıklarında ağrı kesici özelliği çok yüksek.
2. Çeşmedeki iki tip çamur bulunuyor. Birincisi tüf özelliği taşıyan termal bölgelerde elde edilen şifalı toprak, diğeri de termal suyun aktığı bölgelerde oluşan bataklık çamuru. Bu çamur Şifne’de bulunuyor.
3. Klimaterapi denen iklimsel özellikleri açısından Çeşme’nin en önemli avantajı, sürekli rüzgar alması. Havanın uyarıcı, oksijen basıncının yüksekliği ve temiz olması, Çeşme’yi aynı dağ turizminin iklimsel avantajlarına sahip kılıyor.
4. Güneş ışınlarından kontrollü olarak faydalanıldığı zaman insan organizmasında olumlu sağlık etkileri oluşturduğu bilimsel bir gerçek. Çocuk gelişimini artırıcı, kemik erimelerini ve osteoporozları tedavi etkileri var.
5. Çeşme ilçesinin deniz kumu ince silisyum partiküllerinden oluştuğundan güneş ışığını yansıtma özelliği fazla. Bu nedenle güneş ışığından bol bol yararlanmak mümkün.
6. Çeşme coğrafi birim olarak yarımada özelliği taşıdığı için, tüm oteller talassoterapi hizmeti vermeye elverişli konumda.
7. Yaz ve kış aylarında tüm yıl turizm hizmeti veren oteller, kaplıca mimarisi ile yapılmadığından turistlere sağlık turizmi dışında, tatil turizmi psikolojisi veriyor. Turistlerin rahatsızlıklarının % 50’si otellere girdikten sonra kaybolmaya başlıyor.
Çeşme’nin termal suları hangi hastalıkları iyileştiriyor?
1- Kas-Eklem-Kemik hastalıkları Romatizmal hastalıklar, Dejeneratif eklem hastalıkları, Yumuşak doku romatizmaları, Operasyon sonrası terapiler, Ortopedik girişimler sonrası terapiler, Travmatik yaralanmalar sonrası terapiler.
2- Cilt Hastalıkları , Ekzama, Psoriasis (Sedef Hastalığı), Akneler, Neurodermatitler
3- Kalp-Dolaşım sistemi hastalıkları