Kanal İstanbul’dan sonra “Kanal Çeşme Projesi”
13 Eylül 2019’da 1532 nolu Cumhurbaşkanlığı resmi kararnamesi’nde alınan karar ile “Çeşme Turizm ve Koruma Kapsamı Turizm gelişme Bölgesi” olarak ilan edilmişti.
Çeşme Alaçatı’da 178 ve Urla Zeytineli’nde 333 taşınmazın Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırmasına dönük tartışmalar devam ediyor…
Albassam Group Projesi
Suudi Arabistan merkezli Albassam Group,’un Urla ve Çeşme’deki “acil kamulaştırma” kararı alınan arazilerin yer aldığı bölgede “Yeni Çeşme” adıyla proje hazırlattığı ortaya çıktı.
Çeşme Kanal Projesi ‘nde “havalimanı, marinalar, oteller ve AVM projeleri” ile birlikte çok sayıda “lüks konut inşaatının da bulunduğu” ve Alaçatı Koyu ile Mersin Körfezi arasında bir “ Çeşme deniz kanalı ” yer aldığı görüldü. Kanalın tekne ve yatların geçeceği genişlikte olması da dikkat çekti.
Toplam Yatırım 2,5 Milyar Dolar
Albassam Group’un broşüründe projenin “Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İzmir Valiliği’nin koordinasyonunda” yapaılacağı, Kamu-Özel Ortaklığı olacağı yazılıyor. Projenin 5 yılda tamamlanması öngörülüyor. Toplam yatırımın 2,5 milyar dolar olacağı projede, 2 lüks otel, 50 butik otel, 2 marina, 4 konser yeri, 700 yat kapasiteli marina da öngörülüyor. Bölgeye 20 bin ek nüfus gelmesi tasarlanıyor.
Türkiye’nin Mikonos, İbiza Miami’si “Çeşme”
Albassam Group’un broşüründe, golf alanları, oteller, AVM’ler, yat limanları, marinalar ve esas çok sayıda konut görülüyor. Projede Çeşme’yi Türkiye’nin Mikonos, İbiza Miami yapacakları belirtiliyor.
Alaçatı Sörf Merkezi Tehlike Altında
Tanıtım projesinde en dikkat çeken etap ise, sörf merkezlerinden birisi olan Alaçatı’nın gelişmesine temel sağlayan Alaçatı Koyu ile Mersin Körfezi arasında açılacak olan deniz kanalının açılması halinde körfezdeki doğal dengenin bozulacağını, rüzgar ve deniz su akımlarının değişeceğini, Alaçatı’ya binlerce sörf turistinin gelmesinin tehlikeye düşeceğini belirtiliyor.
Belediye Başkanı Ekrem Oran’dan Açıklama
Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
” Çeşme halkının seçilmiş başkanı (Şehr-i Emin’i) olarak Çeşmemizi ileriye taşıyacak her türlü turizm yatırımının takipçisi ve destekçisi olmak görevimdir.
Ancak; Çeşme’nin ve Çeşmelinin haklarını kimsenin (özellikle de yabancıların) ham yapmasına veya bu konuda spekülasyon yapılmasına göz yummam, yumamam. Buna müsaade etmem.
Bu çerçevede Turizm Bakanlığımızca gündeme getirilen, Turizm Yatırım Alanı Projesi’ne ilişkin düşüncemizi; partimin yetkili kurullarının bu konudaki değerlendirmelerini,bakanlığımız yetkililerimizce tarafımıza yapılacak bilgilendirmenin ardından kamuoyumuzla paylaşacağımı saygıyla bildiririm. ”
Proje, şehirciliğe ve yasalara uygun değil
Proje ile ilgili ilk tepki Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nden geldi. Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, “acele kamulaştırma” kararlarını ve söz konusu bölgenin “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” ilan edilmesini yakından takip altına aldıklarını açıkladı.
Alpaslan, şunları kaydetti:
“Bu kararların peşi sıra gelinen nokta, uzun zamandır kapalı kapılar ardında bu alanlar hakkında tasarruflarda bulunulduğu ve alanların yoğun yapılaşmaya açılması çalışmalarının başlamış olduğunu göstermektedir. Gerek mimarlık ve şehircilik ilkelerine, gerekse yasalarımıza uygun olmadığını düşünüyoruz.”
Ekrem Oran: Çeşmeli’nin Hakkını Yedirmem
Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, hükümet ve valiliğin kendisine hiçbir bilgilendirmede bulunmadığını söyledi. Oran “Çeşme’nin ve Çeşmelinin haklarını kimsenin, özellikle de yabancıların ham yapmasına veya bu konuda spekülasyon yapılmasına göz yummam, yumamam.
Buna müsaade etmem.
Projeye ilişkin düşüncemi, partimin yetkili kurullarının, değerlendirmeleri ve bakanlığın yapacağı bilgilendirmenin ardından kamuoyumuzla paylaşacağım” dedi.
ARAZİLERİ GİTTİ, HABERLERİ OLMADI
Konu hakkında arazileri “tarla rayiç bedeli” ile ellerinden alınacak yöredeki hak sahibi vatandaşlara tebligat gönderilmedi. Kamuoyuna da herhangi bir bilgilendirilmede bulunulmadı. Merak uyandıran değişikliklerin arkasından Suudi Arabistan şirketinin projesi çıktı.
Devlet yetkililerinin bilgilendirme yapmadığı bölgedeki planlamalar Suudi Arabistan Şirketi Albassam Grup’un proje tanıtım kataloğu ile anlaşıldı. Albassam Grup, “Acele kamulaştırma” kararı alınan Urla ve Çeşme’deki arazilerin üzerinde 15 milyar liralık proje hazırladığını açıkladı.
4 MİLYON METREKARELİK ALAN
“Yeni Çeşme” diye adlandırılan yapılaşma projesinin 4 milyon metrekareye yayılacağı, 15 milyar liraya mal olacağı ve 20 bin kişilik yeni bir turistik şehir oluşturulacağı belirtiliyor.
“BEN BAKANIMA GÜVENMEK ZORUNDAYIM”
Ekrem Koca, Atilla Güner’in bir Suudi şirketi tarafından hazırlanan Kanal Çeşme broşürlerine ilişkin sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Şimdi 10 gün önce ortaya çıkan acele kamulaştırmalar var. O bahsettiğiniz broşür kararnameden sonra sosyal medyada çıktı. Bakan bana telefon etti bunun o şirketin kendi inisiyatifi ile hazırladığı bir şey olduğunu söyledi. Böyle bir proje yok. Kanal yok dedi.
Ben bakanıma güvenmek zorundayım. Her isteyen böyle broşürler hazırlayabiliyor. Bazı yerler turizm imarına açılabilir, uygundur fakat vatandaşın elinden alınan arazilerin başka turizmcilere verilmesini ben doğru bulmuyorum.
Buralar 100 yıllık ata toprağı. İnsanlar buraların imara açılmasını beklemişler.”